lederboard

Jak w prosty sposób ozdobić tort i inne wypieki?

Wypieki to desery, których nie sposób nie kochać. Smak domowego ciasta nie ma sobie równych. Ale warto pamiętać, że wrażenia na podniebieniu nie wynikają wyłącznie z tego, jak dobrze połączysz składniki na biszkopt tortu czy krem czekoladowy. Równie ważna jest estetyka podania. Jak zatem w prosty sposób ozdobić tort i inne wypieki? Podpowiadamy!

 

To, po jakie ozdoby tortów oraz innych wypieków sięgniesz, jest uzależnione w dużej mierze od Twoich preferencji, umiejętności kulinarnych oraz zamysłu na estetykę deseru. Są jednak takie sposoby, które sprawdzają się niemal zawsze!

Bita śmietana

Puszysta i aksamitna bita śmietana to dobre wyjście w każdej sytuacji. Podasz ją do szarlotki na gorąco, a także wykorzystasz jako dodatek do tortu. Wystarczy dobrej jakości kremówka, cukier puder i… rękaw cukierniczy. Tak niewiele potrzeba, aby powstała pyszna i atrakcyjna dla oka dekoracja.

Uwaga! Jeśli chcesz nadać bitej śmietanie bardziej wyrafinowanego i nietuzinkowego wyglądu oraz aromatu, dodaj do niej kilka łyżek kakao. Nabierze czekoladowego posmaku. Idealnie skomponuje się np. z wilgotnym brownie!

Polewa czekoladowa z roztopionej czekolady

Aby przygotować pyszną i gładką polewę czekoladową, wcale nie musisz być mistrzem cukiernictwa! Potrzebujesz zaledwie kilku minut, dobrej jakości składników oraz odrobiny cierpliwości. Czekoladę wystarczy powoli podgrzać w kąpieli wodnej albo zanurzyć w uprzednio podgrzanej (ale nie zagotowanej!) śmietance z cukrem. Przepis na idealną polewę z czekolady znajdziesz np. pod adresem https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.

Pamiętaj! Możesz wykonać polewę z różnych rodzajów czekolady. Do jej nakładania na ciasto przyda się łopatka silikonowa.

Dekoracje cukiernicze

Pięknie połyskujące kuleczki przypominające perełki, lukrowe kwiatki i inne słodkie, gotowe wyroby cukiernicze to doskonała dekoracja każdego wypieku. Spodobają się przede wszystkim najmłodszym!

Do udekorowania tortu lub innego ciasta możesz również wykorzystać np. ulubione bakalie, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, a także owoce sezonowe. Wybierz rozwiązanie idealne dla siebie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *