Historia stali nierdzewnej
Ze znanych nam źródeł wiadomo, że pierwszymi naukowcami, którzy zainteresowali się wyjątkowymi właściwościami mieszanki żelaza i chromu byli Francuzi. To oni w drugiej połowie XIX wieku odkryli, że taki stop chroni stal przed działaniem kwaśnych substancji. Badanie nie zyskały jednak wówczas na popularności i jako pierwszy stal nierdzewną opatentowali niemieccy inżynierowie Kruppy. Patent dotyczył stali austenicznej – najpowszechniej stosowanego dziś rodzaju stali nierdzewnej. Szacuje się, że nawet 70% produkcji stali nierdzewnej stanowi stal austenityczna.
Mimo to stal nierdzewna zaczęła zyskiwać na popularności dopiero w latach dwudziestych, gdy Harry Brearley przekonał producenta noży R. F. Mosleya do wykorzystania tego materiału w produkcji sztućców. Wszystko dlatego, że materiał ten pomimo kontaktu z sokiem z cytryny nie rdzewiał. Dziś najczęściej wykorzystuje się stop stali nierdzewnej zawierający 18% chromu, 10% niklu. Ma on oznaczenie EN 10088.
Zalety i zastosowanie stali nierdzewnej
W ciągu kolejnych dekad stal nierdzewna zyskiwała coraz to nowsze zastosowania w różnych gałęziach przemysłu. Wszystko ze względu na fakt, że materiał ten jest odporny na korozję, a także wykazuje sporą odporność na wysokie temperatury, kwasy i może być wykorzystywany w agresywnym środowisku. Dodatkowym atutem, zwłaszcza wśród estetów jest jej lśniący połysk. W porównaniu z innymi materiałami stal nierdzewna jest trwała, łatwa w czyszczeniu i zachowuje swoje wyjątkowe właściwości nawet po przejściu procesu recyklingu.
Wyroby ze stali nierdzewnej powszechnie stosuje się dziś w budownictwie i architekturze, przemyśle spożywczym, chemicznym, a także motoryzacyjnym. Ze stali nierdzewnej wykonuje się pręty, rury bezszwowe, kątowniki, a także elementy armatury domowej. Elementy stalowe często wykorzystuje się także jako dekorację w hotelach, restauracjach czy biurach. Co ważne, stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. To właśnie dlatego materiał ten wykorzystuje się w przetwórniach żywności czy kuchniach przemysłowych. Normy HACCP wymagają, aby w kontakcie z żywnością używać stali nierdzewnej. Niezależnie od tego, na którą dziedzinę naszego życia spojrzymy – z pewnością w naszym otoczeniu znajdziemy wiele wyrobów ze stali nierdzewnej. Kto wie, może w ciągu kolejnych lat inżynierowie znajdą następne ciekawe zastosowania dla tego wyjątkowego materiału? Z pewnością będzie to dobre dla środowiska. W dobie walki ze zmianami klimatycznymi stal nierdzewna może okazać się nieocenionym pomocnikiem.