Gdańsk z własną linią wyjątkowych słodyczy


Gdańska Organizacja Turystyczna we współpracy z fabryką czekolady „Bałtyk”, artystką malarką Magdą Benedą i historykiem prof. Andrzejem Januszajtisem stworzyła gdańską linię ekskluzywnych pralinek i czekolad. Będą one słodką wizytówką miasta.

 

 

Jak poinformowała właśnie w komunikacie prasowym Gdańska Organizacja Turystyczna, w skład nowej gdańskiej linii słodyczy wchodzą wyroby z Zakładów Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk”, opakowane obrazami Magdy Benedy i opisane piórem prof. Andrzeja Januszajtisa.

Są to pralinki o smakach: orzechowym, kawowym i kakaowo-rumowym, czekolada mleczna z nadzieniem o smaku Whisky & Coffee oraz czekolada z nadzieniem marcepanowym.

„Ten projekt jest wyjątkowy, wszystko w nim jest gdańskie: Gdańska Organizacja Turystyczna, gdańska malarka, gdański historyk i gdański producent czekolady. Ta linia łączy w sobie wartości turystyczne, artystyczne, historyczne oraz doskonały gdański smak – ocenił cytowany w komunikacie Łukasz Wysocki, Prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej.

„Nasza fabryka czekolady „Bałtyk” funkcjonuje w Gdańsku od 1923 r. Jesteśmy częścią historii miasta i przynależymy do jego bogatych tradycji. Od wielu lat w „Bałtyku” powstają wyjątkowe, gdańskie smaki różnego rodzaju słodyczy. Są one słodką wizytówką miasta zarówno w Polsce, jak i w wielu krajach na całym świecie. Cieszymy się, że teraz w ramach jednego projektu połączyliśmy kilka wyjątkowych atrybutów Gdańska – sztukę, literaturę, turystykę i smak – dodał Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”.

„Gdańsk miał niezwykle istotny wpływ na moją artystyczną drogę. Tutaj dorastałam, studiowałam i tutaj tworzę. Cieszę się, gdy moje obrazy trafiają do ludzi nie tylko na płótnie, ale także na porcelanie, jedwabiu czy właśnie na opakowaniach wyjątkowych gdańskich słodyczy. To piękne, że w tak różnorodny, a jednocześnie niepodzielny sposób możemy opowiadać o naszym Gdańsku” – podkreśliła z kolei artystka, malarka Magda Beneda.

„(…) Historia pozwala dotrzeć do przeszłości, wyciągnąć z niej wszystko, co dobre, by stworzyć lepszą rzeczywistość – w tym przypadku lepszy produkt: czekoladę, a nam odbiorcom – lepiej odczuć jej smak. To najlepsza droga do sukcesu. Cieszę się, że miałem w tym udział” – podsumował prof. Andrzej Januszajtis.

Gdańskie specjały będzie można kupić – uwaga! – w działających w tym mieście punktach informacji turystycznej.

 

(gm)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Akceptuję zasady Polityki prywatności