Zostań członkiem

Otrzymuj najlepsze oferty i aktualizacje dotyczące Magazynu LBQ.

― Reklama ―

spot_img

Zdjęcie karty kredytowej w mediach społecznościowych Ryzyko kradzieży tożsamości i naruszenie prywatności

W dobie powszechnej cyfryzacji i dominacji mediów społecznościowych, wiele osób chętnie dzieli się szczegółami ze swojego codziennego życia. Platformy takie jak Facebook, Instagram czy...
Strona głównaRozmaitościKokoro - japońska tradycja i smak!

Kokoro – japońska tradycja i smak!

Działa przeciwnowotworowo, chroni przed miażdżycą i chorobami układu krążenia, wzmacnia zęby i kości pomaga zwalczyć stres…. O czym mowa? O zielonej herbacie- cudownym napoju znanym od stuleci dzięki Japończykom!

 

W kulturze Japonii parzenie i picie herbaty nie jest zwyczajną czynnością- to prawdziwy rytuał, gdzie każdy drobiazg nabiera ogromnego znaczenia. Liczy się pora spożywania herbaty, jej rodzaj, naczynie, jakiego używamy, a nawet sposób nalewania i temperatura wody. Wszystkie te zasady zostały zebrane i szczegółowo opisane już w starożytnej Japonii, gdzie picie herbaty było uznawane za jedną ze sztuk- na równi z teatrem czy poezją.

Europa rozsmakowała się w czarnej herbacie dopiero w XVII wieku, w zielonej dwa stulecia później. Dziś sposób w jaki podchodzimy do spożywania herbaty zdecydowanie odbiega od zasad wypracowanych i skodyfikowanych w starożytnej Japonii, a grono osób, które znają rytuał przyrządzania magicznego napoju jest stosunkowo wąskie i hermetyczne. Czy oznacza to, że aby napić się tradycyjnej herbaty musimy nauczyć się wszystkich starożytnych zasad lub wyruszyć w daleką (i kosztowną!) Podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni? Wcale nie- wystarczy, że sięgniemy po oryginalne, najwyższej jakości japońskie herbaty dostępne w Polsce dzięki marce Kokoro!

Kokoro jest jedynym dystrybutorem w Polsce herbat cenionej japońskiej firmy Maruka (Shouju-en). Zielona herbata sprowadzana przez Kokoro – polską firmę o dziesięcioletniej tradycji, pochodzi z małych plantacji, gdzie nie są stosowane środki chemiczne i gdzie preferuje się naturalne metody zbioru i przygotowania (fermentacji liści), dzięki temu napar ma piękny, niepowtarzalny kolor i smak. Co więcej- herbata marki Kokoro wyróżnia się walorami zdrowotnymi: regularne spożywanie obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, skutecznie pomoże rozprawić się z takimi przypadłościami jak: miażdżyca, osteoporoza, choroby układu pokarmowego, alergia czy stres i pomoże oczyścić organizm z toksyn.

Dzięki marce Kokoro, której filozofią jest przybliżenie nam kultury starożytnej Japonii w najprzyjemniejszy z możliwych sposób, możemy bliżej poznać i pokochać jej smaki i rytuały. Zielona herbata jest najważniejszym i z nich, warto zatem rozsmakować się w Japonii i wyruszyć w kulinarną podróż razem z marką Kokoro!

Więcej na http://www.kokoro.pl/