lederboard

Mauritius – moja wyspa szczęśliwa. Wyjazd kulinarny z Darią Ładochą


Wyspą, która urzekła mnie od pierwszego wejrzenia i której smaki nie pozwalają o sobie zapomnieć jest Mauritius. To niesamowite, że na jednej małej wyspie łączą się smaki kuchni francuskiej, indyjskiej chińskiej czy afrykańskiej. Tą aromatyczną mieszankę ludność zamieszkująca Mauritius nazywa kuchnią kreolską. Jakich specjałów można tam spróbować? Najlepszych! Szaszłyki z krewetkami, grillowany kurczak w sosie Teriyaki, curry z kurczakiem i pomidorami, puri dal i wiele, wiele więcej. Nie można zapomnieć o rumie, którego ilość smaków może przyprawić o zawrót głowy.

 

Zetknięcie się z kulturą tego małego raju zostaje w pamięci i uczy tolerancji. Hindusi, Muzułmanie czy Chińczycy żyją obok siebie w pokoju. Nikogo nie dziwi, że w Port Louis meczet islamski stoi obok kościoła katolickiego, a dzieci uczą się trzech języków – francuskiego, angielskiego i kreolskiego.

Moje wrażenia z wyspy były na tyle silne, że podczas ostatniego pobytu w tym egzotycznym miejscu czułam, że muszę tam wrócić. Kulinarna przygoda, nie mogła się tak po prostu skończyć wraz z powrotem do Polski. Co więcej jestem przekonana, że każdy kto choć raz trafi do tej tropikalnej krainy pełnej, słońca, palm i turkusowych lagun będzie chciał wrócić.

Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem/miłośniczką aktywnego odkrywania nowych smaków i chciałbyś poznać Mauritius z troszkę innej perspektywy w kameralnej grupie osób takich jak TY – zapraszam Cię na moją niezwykłą wyprawę. Gwarantuję nieziemskie doznania kulinarne, dużą dawkę słońca i szczęścia.

Daria Ładocha

15439763_729185177247606_494268033550504607_n

DARIA ŁADOCHA

„Przede wszystkim jestem miłośniczką zdrowego żywienia i świadomej kuchni. Czasem mówię o sobie „globtroterka”, która szuka na świecie inspiracji za pomocą smaku, by zadowolić swój niepohamowany apetyt na życie.”

Z wykształcenia dziennikarka i coach zdrowia. Na co dzień prezenterka kulinarna w kuchni Dzień dobry TVN, trener kulinarny w Instytucie Sztuki Kulinarnej, prowadząca programy kulinarne m.in. w Kuchni+, i mama dwójki dzieci. Z wielką energią prowadzi warsztaty z zakresu kuchni tajskiej na 6 poziomach zaawansowania. Do tego z kuchni wegańskiej, dla zapracowanych kobiet i mężczyzn czy dla mam, które pragną w świadomy sposób karmić swoje dzieci. Jest ekspertem w dziedzinie żywienia maluchów. O swoich przygodach kulinarnych opowiada za pomocą anegdot, nie przekonuje do zmian nawyków żywieniowych, a jedynie zachęca w imię zasady: zmiana to droga, a droga może stać się przygodą. Uczy magii i wirtuozerii w kuchni, zamiast odwzorowywania przepisów.

Czwartkowa kuchnia w Dzień dobry TVN należy do niej od 2014 roku. Gotuje, informuje, żartuje i przede wszystkim się śmieje. Nie z widza, lecz do widza. Jest kolorowa, a jej kuchnia zawsze ma pierwiastek edukacyjny. Łączy pasję gotowania z funkcją coacha zdrowia. Autorka trzech książek. Na bazie doświadczeń wyniesionych z licznych pobytów w Tajlandii, jako pierwsza w Polsce napisała książkę o kuchni tajskiej. Dwie pozostałe pozycje to „Gotuj zdrowo dla dzieci” – z autorskimi przepisami dla maluchów oraz najnowsza mająca szanse stać się bestselerem „Kuchnia dla zapracowanych kobiet i mężczyzn”. Więcej o Darii i jej filozofii żywienia można dowiedzieć z blogów kulinarnych – Mamałyga oraz One More Thai. Pierwszy to kopalnia wiedzy dla osób, które szukają recepty na zdrowie w pożywieniu, drugi to rozwinięcie wydanej książki z ulubionymi tajskimi daniami.

15443253_729190383913752_6448708672646591838_o

 

SKRÓCONY PROGRAM WYJAZDU

Dzień 1 – 27.04. 2017
Spotkanie na lotnisku im. F Chopina w Warszawie
Wylot na Mauritius

Dzień 2 – 28.04. 2017
Przylot na Mauritius
Transfer z lotniska do Hotelu Zilwa Attitude
Zakwaterowanie
Czas wolny – dla chętnych lekcja języka kreolskiego
Powitalna kolacja w restauracji Karay (główna restauracja hotelowa)

Dzień 3 – 29.04. 2017
Wykład „Tradycja, kultura i kuchnia Mauritiusa” – prowadzony przez lokalnego przewodnika oraz Darię Ładochę
Lekcja gotowania kuchni kreolskiej w restauracji Siaw Deck wraz z lokalnym szefem kuchni oraz Darią
Czas wolny
Kolacja w restauracji Tadka (kuchnia indyjska)

Dzień 4 – 30.04. 2017
Całodzienna wycieczka – Rejs katamaranem wraz z lunchem (10:00 – 16:00)
Kolacja u miejscowej rodziny (lokalna kuchnia) dla połowy grupy (Grupa A)
Kolacja w restauracji Karay – dla pozostałej części osób (Grupa B)

Dzień 5 – 01.05. 2017
Czas wolny Lunch na wysepce Gran Zil – all inclusive
Popołudniowa lekcja Jogi
Kolacja u miejscowej rodziny (lokalna kuchnia) dla Grupy B
Kolacja w restauracji Karay dla Grupy A

Dzień 6 – 02.05. 2017
Całodzienna wycieczka do Port Louis (10:00 – 17:00)
Kolacja w restauracji Siaw Deck (kuchnia chińska)

Dzień 7 – 03.05. 2017
Podziwianie wschodu słońca podczas rejsu łodzią wraz ze śniadaniem
Lekcja gotowania kuchni indyjskiej lub chińskiej w restauracji Siaw Deck wraz z lokalnym szefem kuchni oraz Darią
Czas wolny
Wieczorny pokaz i nauka tańca Sega
Kolacja w restauracji Lor Disab – restauracja na plaży (dodatkowo płatna)

Dzień 8 – 04.05. 2017 Całodzienna wycieczka do Ziemi Siedmiu Kolorów
Lunch w domu kolonialnym Eureka Kolacja w restauracji Karay

Dzień 9 – 05.05. 2017
Czas wolny Popołudniowy transfer na lotnisko Wylot do Warszawy

Dzień 10 – 06.05. 2017
Przylot do Warszawy
Pożegnanie

15540772_729187793914011_3282783309613086472_o

HOTEL ZILWA ATTITUDE ****

Gdy już dolecimy na wyspę, zatrzymamy się w Zilwa Attitude, pięknym 4-gwiazdkowym hotelu położonym na północnym wybrzeżu Mauritiusa, w miejscowości Calodyne. Hotel wyróżnia się koncepcją propagowania kultury Mauritiusa – OTTENTIK. Architektura, kuchnia oraz atrakcje takie jak nauka kreolskiego, cotygodniowy bazar czy gotowanie w domu u lokalnych mieszkańców sprawiają, że goście czują się jak prawdziwi wyspiarze. Wszyscy uczestnicy wyjazdu zostaną zakwaterowani w 2-osobowych, komfortowych pokojach Superior Sea View, które wyróżniają się połączeniem tradycyjnych kreolskich barw z nowoczesną funkcjonalnością i wygodą. Powierzchnia każdego pokoju to 35 m2, na który składa się otwarta łazienka, osobna toaleta oraz sypialnia. Pokój może pomieścić maksymalnie dwie osoby dorosłe i jedno dziecko.

Na wyposażeniu znajdują się jedno duże podwójne łóżko lub dwa pojedyncze, balkon lub taras, telefon, sejf, klimatyzacja, telewizor z płaskim ekranem, kanały satelitarne oraz biurko. Sposobem na relaks będzie z pewnością wizyta w tutejszym kompleksie SPA. Wszystkie zabiegi bazują na największych skarbach czyli powietrzu, roślinach, wodzie i słońcu. Romantyczny masaż przy zachodzie słońca lub w jednym z sześciu podwójnych pokoi do masażu zapewni niesamowite doznania.

A gdy przyjdzie czas na wodne szaleństwa możecie rzucić się w fale Oceanu Indyjskiego, próbując swoich sił w surfingu, kitsurfingu lub windsurfingu.

Zilwa Attitude zapewni komfort oraz moc atrakcji dla każdego…a Ja zadbam, aby Wasze kubki smakowe na długo zapamiętały tą tropikalną podróż. Z punktu widzenia wyjazdu kulinarnego to idealne miejsce. Można tu skosztować wykwintnych dań rodem z tutejszej kuchni jak chociażby wędzony merlin z warzywami czy pyszne mięso przygotowywane prosto na kamieniu lawowym. Na terenie kompleksu znajduje się 5 restauracji, w których wykwalifikowani szefowie kuchni organizują na przykład barbecue jak za czasów Robinsona Crusoe. Do Was należeć będzie decyzja czy chcecie zjeść posiłek pod palmami, na plaży czy w kameralnych wnętrzach.

KARAY to główna restauracja z pięknym widokiem na plażę, ocean oraz basen bez krawędzi. Tutaj serwowane są pyszne śniadania oraz tematyczne kolacje w formie bufetu. Codziennie inny wybór pysznych dań kuchni azjatyckiej, indyjskiej czy kreolskiej.

Chińska SIAW słynie z wyśmienitych makaronów ryżowych podawanych ze smażoną na woku wołowiną i warzywami, dużego wyboru przystawek i deserów oraz podawanych w bambusowych koszach dim sum. Tradycyjna kreolska LOR DISAB gwarantuje relaksującą atmosferę wybrzeża, stoliki ukryte pod strzechą i piasek pod stopami. W restauracji TADKA czekają zawsze pyszne dania kuchni indyjskiej.

Z kolei GRAN ZIL to specjalne miejsce na małej wysepce, gdzie w niezwykłej scenerii, można zjeść pyszne kreolskie barbeque.

15440552_729184960580961_600472240937172929_o

KALKULACJA CENOWA:

Cena w EUR za 1 os. dorosłą zakwaterowaną w pokoju 2 osobowym:
CENA: 2490 EUR/os.

CENA ZAWIERA:
– przelot na trasie Warszawa – Mauritius – Warszawa w klasie ekonomicznej
– transfery: lotnisko – hotel – lotnisko
– 7 nocy w hotelu Zilwa w pokojach dwuosobowych Superior z widokiem na morze
– wyżywienie: śniadania i kolacje w hotelu
– napoje do kolacji: ½ buteli wina oraz ½ wody na osobę
– wyżywienie podczas wycieczek wskazane w programie
–  warsztaty gotowania, wycieczki i atrakcje zawarte w programie wraz z Darią i lokalnymi przewodnikami
– bilety wstepów do odwiedzanych atrakcji
– obowiązkowe ubezpieczenie turystyczne TU EUROPA (KL, NNW, KR, BP, OC)
– wszystkie podatki i opłaty

Sonriso_FB

Więcej informacji:

SONRISO
tel.: 22 206 45 00
mob: 796 122 976
biuro@sonriso.pl

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Akceptuję zasady Polityki prywatności