Na jakie schorzenia pomaga jedzenie ryb?

Regularne spożywanie ryb ma niebagatelny wpływ na ludzkie zdrowie. Warto jednak wiedzieć, kto w szczególności powinien po nie sięgać i w walce z jakimi schorzeniami mogą okazać się pomocne!

 

Ryby są prawdziwym darem od natury. Zawierają bowiem dużo cennych składników odżywczych, w tym aminokwasów, kwasów jedno- i wielonienasyconych, minerałów oraz witamin. Wszystko to sprawia, że warto na stałe włączyć je do swojego jadłospisu. Zwłaszcza gdy w rodzinie były przypadki chorób, których ryzyko wystąpienia można znacznie ograniczyć poprzez regularne spożywanie ryb.

Zmniejszają ryzyko miażdżycy

Osoby zmagające się z podwyższonym cholesterolem, obawiające się miażdżycy, powinny sięgać po ryby takie jak MOWI łosoś. Cechuje się on bowiem o ok. 20% wyższą zawartością omega-3 od innych łososi hodowlanych. To właśnie kwasy omega-3 zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi, a także pomagają obniżać poziom złego cholesterolu.

Pomagają przy chorobach tarczycy

Ryby morskie, dzięki temu że zawierają jod, mogą pomóc także osobom z niedoczynnością tarczycy. Jod jest właśnie tym pierwiastkiem, którego osobom z niedoczynnością brakuje, dlatego powinny one sięgać po ryby zawierające go w dużej ilości, takie jak makrela czy sardynki. Ryby obfitujące w kwas omega-3, takie jak łosoś, mogą zaś okazać się pomocne przy chorobie Hashimoto, będącej chorobą autoagresywną. Zawarte w łososiu dobre tłuszcze nieco wyciszają nadreaktywność ludzkiego układu obronnego.

Pozytywnie wpływają na wzrok

Badania z ostatnich lat wskazują, że spożywanie produktów obfitujących w kwasy omega-3 ma pozytywne przełożenie także i na wzrok. Pozwala bowiem znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Szacuje się, że osoby spożywające ryby przynajmniej raz w tygodniu mają o 40% mniejsze szanse na zachorowanie niż osoby, które sięgają po ryby rzadziej niż raz w miesiącu.

Regularne spożywanie ryb, zwłaszcza tych dobrej jakości, jest sposobem na zachowanie dobrego zdrowia i działaniem wspierającym organizm. Należy jednak sięgać po produkty dobrej jakości, takie jak te od MOWI (www.mowisalmon.pl), by w pełni wykorzystać potencjał ryb.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *