Zostań członkiem

Otrzymuj najlepsze oferty i aktualizacje dotyczące Magazynu LBQ.

― Reklama ―

spot_img

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. –...
Strona głównaRozmaitościNa jakie schorzenia pomaga jedzenie ryb?

Na jakie schorzenia pomaga jedzenie ryb?

Regularne spożywanie ryb ma niebagatelny wpływ na ludzkie zdrowie. Warto jednak wiedzieć, kto w szczególności powinien po nie sięgać i w walce z jakimi schorzeniami mogą okazać się pomocne!

 

Ryby są prawdziwym darem od natury. Zawierają bowiem dużo cennych składników odżywczych, w tym aminokwasów, kwasów jedno- i wielonienasyconych, minerałów oraz witamin. Wszystko to sprawia, że warto na stałe włączyć je do swojego jadłospisu. Zwłaszcza gdy w rodzinie były przypadki chorób, których ryzyko wystąpienia można znacznie ograniczyć poprzez regularne spożywanie ryb.

Zmniejszają ryzyko miażdżycy

Osoby zmagające się z podwyższonym cholesterolem, obawiające się miażdżycy, powinny sięgać po ryby takie jak MOWI łosoś. Cechuje się on bowiem o ok. 20% wyższą zawartością omega-3 od innych łososi hodowlanych. To właśnie kwasy omega-3 zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi, a także pomagają obniżać poziom złego cholesterolu.

Pomagają przy chorobach tarczycy

Ryby morskie, dzięki temu że zawierają jod, mogą pomóc także osobom z niedoczynnością tarczycy. Jod jest właśnie tym pierwiastkiem, którego osobom z niedoczynnością brakuje, dlatego powinny one sięgać po ryby zawierające go w dużej ilości, takie jak makrela czy sardynki. Ryby obfitujące w kwas omega-3, takie jak łosoś, mogą zaś okazać się pomocne przy chorobie Hashimoto, będącej chorobą autoagresywną. Zawarte w łososiu dobre tłuszcze nieco wyciszają nadreaktywność ludzkiego układu obronnego.

Pozytywnie wpływają na wzrok

Badania z ostatnich lat wskazują, że spożywanie produktów obfitujących w kwasy omega-3 ma pozytywne przełożenie także i na wzrok. Pozwala bowiem znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Szacuje się, że osoby spożywające ryby przynajmniej raz w tygodniu mają o 40% mniejsze szanse na zachorowanie niż osoby, które sięgają po ryby rzadziej niż raz w miesiącu.

Regularne spożywanie ryb, zwłaszcza tych dobrej jakości, jest sposobem na zachowanie dobrego zdrowia i działaniem wspierającym organizm. Należy jednak sięgać po produkty dobrej jakości, takie jak te od MOWI (www.mowisalmon.pl), by w pełni wykorzystać potencjał ryb.