Oto 5 powodów, dla których już teraz powinieneś zaplanować wielkanocne wypieki

Przygotowania do Wielkanocy zazwyczaj zaczynają się już na 2-3 tygodnie przed świętami. Dlaczego tak wcześnie? Ponieważ do ogarnięcia jest mnóstwo spraw – od porządków, przez zakup dekoracji, aż po zaplanowanie menu. No właśnie, czy warto robić to tak wcześnie? Oczywiście, a szczególnie wypiekom powinieneś w tym roku poświecić więcej energii niż kiedykolwiek wcześniej. Przekonaj się, dlaczego!

 

1. Własnoręczne wypieki smakują najlepiej!

O tym, że smak własnoręcznie zrobionych dań głównych i deserów jest wyjątkowy, nie trzeba nikogo przekonywać. Przypomnij sobie zapach wielkanocnych ciast, które Twoja babcia i mama przygotowywały na Wielkanoc. Czujesz ten aromat? Nie zwlekaj z zakupem odpowiedniej formy i blachy do pieczenia, które pomogą Ci w odtworzeniu rodzinnej receptury. Na stole zagości nie tylko fenomenalny wypiek, lecz wraz z nim wróci morze wspomnień. To na pewno będą udane święta!

2. Dokładnie wiesz, jakie składniki są w Twoim wypieku

Skład gotowych deserów często bardzo odbiega od ideału. Wypiek, aby był pulchny i pachnący zawiera mnóstwo konserwantów, barwników, ulepszaczy, sztucznych aromatów. Lista składników jest przerażająco długa i nie do końca wiesz, co jesz i co proponujesz swoim bliskim. Tymczasem do własnoręcznie robionego mazurka czy sernika wybierzesz tylko to, co sprawdzone i wyselekcjonowane. Wyjątkowy będzie nie tylko smak, ale też wygląd i wartość dań.

3. Możesz zachwycić swoich bliskich pyszną babką

Idealny kształt babki uzyskasz przy pomocy formy z tulejką. Przełóż do niej aksamitną masę, a potem obserwuj jak efektownie wyrasta i staje się pulchna. Po wystudzeniu przełóż ją na talerz i udekoruj. Twoi bliscy na pewno zachwycą się nie tylko smakiem czy zapachem deseru, ale też jego prezencją i sposobem podania np. z topperem i w towarzystwie tematycznych papierowych serwetek z motywem wiosennym.

4. Płacisz mniej niż w cukierni

Jajka, mąka, mleko, bakalie, proszek do pieczenia, cukier puder… krótka lista składników na wielkanocny wypiek oznacza sporą oszczędność podczas zakupów. Te pieniądze zainwestuj w wielkanocne dekoracje, które znajdziesz np. na https://decomaxparty.pl/380-wielkanoc

5. Babki piaskowe są smaczne nawet przez kilka dni

Babki piaskowe są dość suche – i na tym polega ich urok! Podobnie jak kolorowe mazurki z bakaliami i czekoladą mogą przetrwać nawet kilka dni. Ty i Twoi bliscy z powodzeniem będziecie raczyli się nimi przez całe święta. Jednak podczas przygotowań zadbaj o to, aby deseru nikomu nie zabrakło i przyrządź go w dużej tortownicy.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *