Paragony grozy nam niestraszne? Raport o wydatkach Polaków na jedzenie podczas wakacji

W obliczu rosnących cen żywności mamy świadomość, że liczy się każdy grosz. Okazuje się jednak, że wakacyjny wyjazd jest jedną z tych okazji, kiedy Polacy trochę mniej niż na co dzień przejmują się oszczędzaniem i pozwalają sobie na większe wydatki na jedzenie. W końcu urlop to dobry czas, aby zrekompensować sobie codzienne wyrzeczenia.

 

 

Inflacja nie pozostaje bez wpływu na sytuację ekonomiczną i urlopowe plany Polaków. Jak wynika z niedawnego sondażu IBRiS dla Radia Zet, tylko 50% respondentów planuje w tym roku wyjazd wakacyjny, w porównaniu do 57% w roku ubiegłym. Również ceny w sklepach biją kolejne rekordy, co przekłada się na rachunki w restauracjach i koszty wyżywienia podczas wyjazdu. Jak wyglądają wydatki Polaków na wakacyjne jedzenie? Odpowiedzi można znaleźć z najnowszym raporcie przygotowanym przez Cateromarket we współpracy z Elephate.

Czy przed wyjazdem na wakacje planujemy wydatki na jedzenie?

Określony budżet na wyżywienie podczas wyjazdów wypoczynkowych zakłada zawsze 12% badanych, zazwyczaj 33%, czasami 24%, rzadko 18%, a 13% nie robi tego nigdy. Wcześniejsze planowanie wydatków na jedzenie jest częstsze wśród osób spędzających urlop w kraju. Oznacza to, że przebywając za granicą, z reguły mniej przejmujemy się tym, ile wydamy.

Dziennikarz kulinarny Bartek Kieżun (znany również jako Krakowski Makaroniarz) podkreśla, że odpowiednie rozeznanie przed wyjazdem może przełożyć się nie tylko na lepsze doznania smakowe, lecz także oszczędności: Szykując się do wyjazdu, większość z nas wykonuje naprawdę ciężką pracę. Przekopujemy się przez dziesiątki ofert, szukamy najtańszych lotów i hoteli. A potem liczymy na to, że będzie już z górki. Od lat podróżuję zawodowo i nie mogę się pozbyć wrażenia, że odrobina przygotowania do wyjazdu od strony kulinarnej jest w stanie sprawić, że wakacje będą naprawdę niezapomniane. Kilka przeczytanych tekstów na blogach, rzut oka na koniec przewodnika do działu „Bary i restauracje” oraz popytanie przyjaciół i znajomych mają szansę przełożyć się na pyszne jedzenie podczas urlopu. Do tego nieprzypadkowe wybory bardzo często oznaczają także oszczędności w budżecie.

Między 200 a 600 zł – tyle najczęściej przejadamy w ciągu tygodniowego urlopu

Wydatki na jedzenie i picie dla jednej osoby podczas 7-dniowego urlopu poza miejscem zamieszkania kształtują się najczęściej na poziomie 201-400 zł (27% respondentów) lub 401-600 zł (26% badanych). Z kolei 17% przeznacza na ten cel 601-800 zł, a co dziesiąta osoba kwotę 801-1000 zł. Jeszcze mniejszej grupie wczasowiczów udaje się zmieścić w maksymalnie 200 zł (ok. 6%). Część ankietowanych nie potrafiła jednak wskazać konkretnego przedziału, twierdząc, że koszty wyżywienia najczęściej ma wliczone w cenę całego pobytu. Wyniki badania wskazują, że wyższe kwoty na jedzenie częściej wydajemy podczas pobytu za granicą.

Ponad połowa Polaków nie żałuje pieniędzy na jedzenie podczas wakacji

Odwiedzanie lokalnych knajpek i restauracji to nasza ulubiona forma wyżywienia, którą wskazało 59% badanych – i to pomimo coraz wyższych rachunków za obiad. Wśród wypoczywających za granicą sporą popularnością cieszy się także opcja all inclusive, natomiast turyści krajowi dość często gotują sami. W kwestii jedzenia Polacy podczas wyjazdu urlopowego pozwalają sobie na nieco większe wydatki niż na co dzień – 54% respondentów twierdzi bowiem, że nie żałuje wtedy pieniędzy na jedzenie, natomiast w takich okolicznościach stara się oszczędzać tylko 16%. Pozostałe 30% to osoby, które na wakacyjne wyżywienie wydają podobne kwoty jak na co dzień.

Te i inne aspekty zostały szerzej omówione w raporcie „Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach?”, dostępnym w całości na stronie Cateromarket.pl: https://cateromarket.pl/blog/jak-polacy-jedza-na-wakacjach

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Akceptuję zasady Polityki prywatności