Święto whisky nie tylko dla mężczyzn

Organizatorzy tegorocznej edycji Whisky Live Warsaw proponują mieszkańcom stolicy dwudniową wycieczkę po różnorodnych aromatach i smakach whisky z całego świata. Nie zabraknie też atrakcji kulinarnych oraz lżejszych trunków w różnych postaciach.

 

 

Tegoroczna odsłona Whisky Live Warsaw odbędzie się w dniach 13-14 października br. w Sangate Hotel Airport. Z myślą o uczestnikach przygotowano ponad 2200 m2 przestrzeni festiwalowej – wypełnionej stoiskami, sceną oraz innymi atrakcjami.

W ofercie festiwalowej znalazło się ponad 500 gatunków whisky z kilkunastu krajów, w tym tak egzotycznych – dla tego trunku – jak: Islandia, Włochy, Szwajcaria, Szwecja, Tajwan czy Japonia. Większość serwowana będzie w cenie biletu. Za pozostałe, droższe edycje trzeba będzie zapłacić specjalnymi, dostępnymi na miejscu voucherami. Festiwal powinien przyciągnąć nie tylko fanów dymnego, torfowego smaku. Degustowane będą też rumy, brandy, okowity oraz nalewki, a wśród nich polska marka SEN, słynąca ze szczególnej dbałości o swoje trunki – od ręcznego zbierania owoców po napełniania butelek alkoholem.

Dla tych, którzy nie przepadają za whisky w czystej postaci, przygotowano specjalne cocktail bary. Jeden z nich należeć będzie do znanej – głównie z rumów – marki Bacardi. Paniom powinien przypaść do gustu również gorący koktajl na chłodne wieczory o piekielnej nazwie –  Teeling Damn Fine Hot Whiskey.

Zdjecie_II

Po raz kolejny w Warszawie nie mogło zabraknąć atrakcji kulinarnych. Tegoroczny koncept gastronomiczny owiany jest tajemnicą. Mając w pamięci zeszłoroczną edycję, możemy się jednak spodziewać warsztatów kulinarnych z udziałem szefów kuchni, licznych degustacji, live cookingu czy popularnego ostatnio food pairingu (parowania potraw z whisky).

Coraz więcej osób, poza wybornymi smakami i bogatym wachlarzem aromatów, dostrzega w tym trunku również skuteczne narzędzie inwestycyjne. To właśnie dla nich odbędzie się wykład na temat inwestowania w whisky. Indeks Rare Whisky Apex 1000, będący najszerszym wskaźnikiem cen na rynku whisky, w pierwszym półroczu tego roku rósł szybciej niż inne klasy aktywów, np. złoto czy dobre wino. Po raz kolejny pojawi się Stacja Dram z unikatowymi, wiekowymi, limitowanymi butelkami oraz możliwością nabycia ich próbek w małych, przygotowanych przez organizatora  buteleczkach. Z kolei Strefa Relaksu to przestrzeń dla tych, którzy po degustacjach zechcą zaczerpnąć oddechu i nabrać siły przed odwiedzeniem kolejnych stanowisk.

Zdjęcie_IV

Jak co roku, przy wyjściu z hotelu na uczestników czekać będzie sklep festiwalowy, a w nim bogata oferta whisky dostępna w cenach niższych o VAT.

Więcej informacji o festiwalu znajduje się pod adresem www.whiskylivewarsaw.com

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Akceptuję zasady Polityki prywatności