Szymon Czerwiński: Mój przepis na sukces to ciężka praca

Półfinalista programu MasterChef, autor popularnego bloga, a przede wszystkim miłośnik dobrej, zdrowej kuchni potrafi swą pasją zarazić każdego. Jak on to robi?

 

Są osoby, które im więcej mają na swej głowie obowiązków, tym lepiej potrafią się zorganizować. Do tego grona bez wątpienia należy Szymon Czerwiński, człowiek, dla którego gotowanie to możliwość nieustannego doskonalenia swych umiejętności i kreowania nowych smaków. Półfinalista programu Master Chef udowadnia, że kuchnia to coś więcej niż pasja – to sposób na życie. Niewiele jednak brakowało, by autor bloga wybrał zupełnie inna drogę zawodową:

– Pamiętam, jak każdy chłopak marzyłem o zostaniu strażakiem. To było takie moje dziecięce marzenie. Potem marzyłem o tym, aby być po prostu szczęśliwym. Dziś muszę przyznać, że podążam małymi krokami ku własnemu szczęściu. Moim przepisem na sukces jest ciężka praca. Wkładanie całego serca w to co się robi oraz autentyczność. – mówi półfinalista programu Master Chef w rozmowie z magazynem „Law Business Quality”.

Determinacja i skoncentrowanie na wymarzonym celu są dla Szymona Czerwińskiego kluczowymi cechami umożliwiającymi osiągnięcie sukcesu niemal na każdym polu. W przypadku sztuki kulinarnej przyda się jednak więcej składników: szczypta kreatywności, garść świeżych pomysłów, łut szczęścia i… porcja dobrej energii. Prawdopodobnie dzięki tym cechom przepisy zamieszczane na blogu „Balkon 2na2 od kuchni” cieszą się coraz większą popularnością wśród pasjonatów gotowania: zarówno doświadczonych, jak i tych, którzy dopiero rozpoczynają swą kulinarną przygodę.

– Gotowanie to podróż po nowych nieznanych krainach. W taką właśnie wyprawę zabieram moich widzów w każdą niedzielę o 21:30. Program, którego jestem autorem nosi nazwę „Balkon 2na2 od kuchni”. Jest to pierwsze i jedyne show kulinarne na żywo na facebooku (https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/), gdzie razem z gwiazdami gotujemy, rozmawiamy, a przede wszystkim pokazujemy, że kuchnia to laboratorium niesamowitych smaków i aromatów, gdzie z dosłownie kilku składników można przygotować pyszne i szybkie danie. – mówi autor programu.

Niepowtarzalny projekt Szymona Czerwińskiego pozwala widzom na żywo uczestniczyć w procesie przyrządzania prostych, ale jednocześnie wysublimowanych potraw gotowanych w towarzystwie znanych i lubianych osób. Autentyzm programu wraz ze swobodną formułą to połączenie, które zaowocowało wyjątkowym sukcesem. Najważniejszym dla kucharza składnikiem, bez którego trudno sporządzić pyszne danie, są jednak produkty najwyższej jakości:

– Jedzenie musi być zdrowe i smaczne. Taki efekt osiągniemy wtedy, gdy skorzystamy z najwyższej jakości składników. Zawsze wybieram najlepsze produkty, świeże i od sprawdzonych dostawców, mam wówczas gwarancję, że są zdrowe i smaczne. Zapewniam, że można połączyć smak ze zdrowiem. Wystarczy tylko odpowiedni dobór składników i serce włożone w danie. – twierdzi autor programu „Balkon 2na2 od kuchni”.

Żadnego z tych elementów nie brak w daniach Szymona Czerwińskiego. By się o tym przekonać, wystarczy wypróbować choć jeden z przepisów zamieszczonych na jego blogu. Sam mistrz sztuki kulinarnej przyznaje, że nie ustaje w poszukiwaniu nowych smaków, nawet jeśli czasem zdarzy mu się małe niepowodzenie:

– Bilans zawsze wypada na plus. Jak każdy z nas otrzymałem na starcie czyste płótno i paletę barw. Rozpocząłem pracę nad swoim własnym obrazem, który jest spełnieniem moich oczekiwań i marzeń. Czasami zdarzy się nieregularna kreska – porażka, ale staram się zawsze z niej wyciągać lekcję. Nie traktuję niepowodzeń jak coś złego. Są mi bardzo potrzebne, dzięki nim mogę się rozwijać i poprawiać swoje błędy. – podkreśla Szymon Czerwiński.- Przyznam jednak, że za wcześnie jest mówić, czy czuję się spełnionym człowiekiem. Wiem jedno: robię wszystko co w mojej mocy, aby za kilkadziesiąt lat tak właśnie powiedzieć.

Połączenie pasji z życiem zawodowym sprawiają, że Szymon Czerwiński nie przestaje zaskakiwać wielbicieli zdrowej kuchni. Warto zatem śledzić projekty półfinalisty programu Master Chef, po to, by czerpać z nich inspiracje nie tylko kulinarne, lecz także marketingowe.

Joanna Bielas

 

 

 

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Akceptuję zasady Polityki prywatności