– W Turcji znajdują się jedne z najlepszych na świecie pól golfowych. Znani golfiści doceniają tamtejszy klimat, ich rozplanowanie oraz organizację. Bardzo dobrze zagospodarowane i zadbane obiekty wciąż są rozbudowywane i unowocześniane. Luksusowe pięciogwiazdkowe hotele z ofertą all inclusive nie są zarezerwowane tylko dla arystokratów – zauważa Kasım Sonkaya, attaché ds. kultury i informacji Ambasady Turcji w Polsce, podkreślając rosnące zainteresowanie tamtejszą turystyką.
Turcja stanowi ostatnio jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych. Czy liczba turystów decydujących się na wyjazd do tego kraju nadal wzrasta?
– W 2014 r. Turcję odwiedziło 41,5 mln turystów. Od 2013 r. liczba ta wzrosła o 5,5%. Na wyjazd do tego kraju zdecydowało się ponad 510 tys. Polaków, czyli o 20% więcej niż w 2013 r. Miejscem bardzo popularnym wśród polskich turystów jest Antalya, którą odwiedziło aż 250 tys. Polaków. Tamtejsze lotnisko jest oddalone o jedyne 40 km od Belek, które odwiedza około 2 mln turystów. 160 tys. osób przyjeżdża tam po to, aby korzystać z pól golfowych. W miejscowych sklepach można zakupić odpowiedni sprzęt do gry. Korzystając z uroków tych niesamowitych miejsc, warto również spędzić czas na plaży oraz zwiedzić starożytne zabytki. Ludzie stawiają na wysoką jakość. Turystyka w Turcji wciąż się rozwija, a tamtejsze hotele cechuje wysoki standard. Miasto Belek oferuje 50 tys. miejsc noclegowych. Rozbudowa następnych obiektów jest związana z udostępnieniem kolejnych 25 tys. miejsc. Turcja znajduje się na szóstym miejscu w światowych rankingach najbardziej popularnych miejsc i stanowi jeden z najczęściej wybieranych kierunków turystycznych. Prawdopodobnie w ciągu kilku lat nasz kraj znajdzie się w pierwszej piątce.
Dlaczego wielbiciele golfa powinni zdecydować się na wyjazd do tego kraju?
– Pola golfowe w Turcji cechuje wysoka jakość. Mimo że nie jest ich tak wiele jak w innych krajach, są uznawane za jedne z najlepszych na świecie pod względem klimatu, rozplanowania oraz organizacji. Tamtejsze pola golfowe są również bardzo dobrze zagospodarowane i zadbane, co przyciąga nie tylko znanych, profesjonalnych golfistów, ale także osoby grające amatorsko.
W której części Turcji znajdują się najlepsze pola golfowe?
– Najwięcej pól golfowych znajduje się w miejscowości Belek (w pobliżu miasta Antalya). Poza tym są one również w Stambule, Bodrum i Kuşadası. Jednak głównym centrum golfowym jest popularne na całym świecie, wspomniane przeze mnie, Belek, gdzie organizowane są turnieje. W 2008 r. zostało ono nagrodzone przez Międzynarodowe Zrzeszenie Organizatorów Turystyki Golfowej (IAGTO) jako najlepiej zorganizowany region golfowy Europy. W Belek znajduje się wiele luksusowych pięciogwiazdkowych hoteli oraz siedemnaście pól golfowych. Ministerstwo Kultury i Turystyki ma w planie budowę nowych pól golfowych w okolicach Antalyi, Mersin, Aydın, Muğla i Nevşehir. Osoby, które już odwiedziły te miejsca, polecają je znajomym i chętnie tam powracają.
Jak długo istnieją pola golfowe w Turcji?
– Golf dotarł do Turcji pod koniec XIX wieku. Pierwszy klub golfowy, który powstał w Stambule ma ponad 100-letnią historię. Pola golfowe wciąż są unowocześniane i rozbudowywane. W ciągu ostatnich trzech lat gościł tam Tiger Woods, który brał udział w turnieju Turkish Airlines Open. Ten turniej odbywa się przeważnie w listopadzie, a łączna wartość puli nagród wynosi aż siedem milionów dolarów.
Czy to jest sport zarezerwowany dla bogatych ludzi?
– Oczywiście, że nie. W golfa może grać każdy turysta odpoczywający w hotelach w Belek. Wyjeżdżając do hotelu w Belek bez wykupionego pakietu golfowego, należy przygotować się na ceny od około 70 do 130 euro za jedną grę. Niektóre hotele nie mają własnych pól golfowych, więc goście korzystają z oferty sąsiednich obiektów.
Większości turystów ten kraj kojarzy się z pięknymi hotelami i wspaniałymi basenami. Jak znaleźć najlepszą ofertę wyjazdu do Turcji uwzględniającą pobyt na polach golfowych? Czy można zarezerwować wyjazd indywidualny? Czy istnieją oferty przygotowane specjalnie dla firm i korporacji?
– Wszystko jest możliwe. Organizowane są zarówno wyjazdy indywidualne, jak i wyjazdy z touroperatorami sprzedającymi oferty hotelowe. Wykupując wakacje w Turcji, można zdecydować się na ofertę zawierającą dodatkowe atrakcje, do których należy korzystanie z pól golfowych. Można samemu zorganizować dla siebie wyjazd i kontaktując się z hotelem włączyć do pakietu golfa. Taka organizacja jest również możliwa za pośrednictwem biura podróży. Dla grup golfistów czy pracowników danej firmy istnieje możliwość przygotowania specjalnej oferty.
Która pora roku jest najlepsza na taki wyjazd?
– Decydując się na wyjazd, należy wybrać taki okres w roku, kiedy nie jest zbyt gorąco. Polecamy miesiące takie jak: marzec, kwiecień, maj, wrzesień, październik, listopad. Sezon na golfa obejmuje trzy ostatnie wymienione miesiące. Trzeba wówczas liczyć się z wyższymi cenami.
Czy Turcja oprócz relaksu na plaży i spędzania czasu na polach golfowych oferuje również pobyty w ośrodkach narciarskich?
– Nowością są wyjazdy na narty, które organizowane są od trzech lat. W Turcji istnieje wiele ośrodków narciarskich. Polskie biura turystyczne organizują wyjazdy do Erzurum, ale w Turcji można znaleźć także wiele innych ciekawych propozycji pobytów w ośrodkach narciarskich takich jak Erciyes, Uludağ czy Kartalkaya.
Czy Turcja jest bezpiecznym krajem?
Biorąc pod uwagę wydarzenia, które mają miejsce w krajach basenu Morza Śródziemnego, można stwierdzić, że Turcja jest najbezpieczniejszym krajem. Zdobywa ona wysokie miejsca w rankingach bezpieczeństwa. Stambuł oraz Antalya znajdują się w tych rankingach na wyższych pozycjach niż niektóre miasta europejskie. Wyjeżdżając do Turcji, należy jedynie przestrzegać uniwersalnych zasad obowiązujących w pozostałych krajach europejskich.
Podróżując do Maroka, zauważyłam, że jest wiele ciekawych miejsc, jakich nie reklamują biura podróży. Które niezbyt popularne miejsca w Turcji mógłby Pan polecić?
– Turcja to rozległy kraj. Polacy znają tylko kilka regionów: głównie okolice Morza Śródziemnego oraz Morza Egejskiego. Popularna jest również Kapadocja znajdująca się w środkowej części kraju. A w ostatnich latach także Erzurum. Miejscowością najczęściej odwiedzaną przez Polaków jest Antalya. Posiada ona rozległe plaże oraz wybrzeże o długości 600 km. Liczba hoteli zlokalizowanych w tym regionie przewyższa liczbę takich obiektów w niejednym kraju. Obecnie coraz bardziej rozwija się turystyka nad Morzem Egejskim. Niezwykle popularny Stambuł jest jedynym miastem na świecie leżącym na dwóch kontynentach. Jego historia sięga 8000 r. p.n.e. Ostatnio podczas prowadzenia wykopalisk znaleziono tam około czterdziestu antycznych statków. Miasto to było stolicą trzech wielkich imperiów. Odwiedzając je, warto zwiedzić muzeum Adama Mickiewicza. Niedaleko Stambułu znajduje się wioska założona przez Polaków – Adampol. Teren Turcji zamieszkiwało bardzo wiele cywilizacji. Istnieje tam dużo zabytków pochodzących z różnych okresów, np. rzymskiego czy hetyckiego. W każdym miejscu można znaleźć ich pozostałości. W Turcji istnieje wiele nieodkrytych, interesujących miejsc. Przykładem jest miasto Mardin, w którym żyły obok siebie trzy religie. Urfa jest uznawana za miasto proroków, a w szczególności znana jest jako miejsce narodzin proroka Abrahama. W Manisie zaczęto wybijać pierwsze w historii monety. Gaziantep słynie ze swojej kuchni i posiada największe muzeum antycznej mozaiki na świecie.
A na zakończenie – jakie tradycyjne tureckie danie mógłby Pan polecić?
W każdym regionie dominuje inna kuchnia. Stambuł to kosmopolityczne miasto, które nie posiada własnych tradycyjnych potraw. Tu można zjeść wszystko. Napływający przybysze z innych rejonów Turcji otwierali tu własne restauracje. Patrząc pod tym kątem możemy uznać Stambuł za Turcję w pigułce. Jednak, jedynie odwiedzając dany region, można poznać wyjątkowe i niepowtarzalne smaki, których nie znajdziemy ani w Stambule, ani w Ankarze. Smaczną potrawą jest kebab ze studni, który przez kilka godzin przygotowywany jest pod ziemią. Polacy znają jedynie doner kebab krojony nożem. Natomiast w Turcji wiele mięsnych potraw, niezależnie od sposobu przygotowania, nazywanych jest kebabem. Nie możemy w tym miejscu nie wspomnieć o kuchni regionu Gaziantep. Polecam skosztować w regionie Siirt i Bitlis Büryan kebabı, w Yozgat Testi kebabı, w Erzurum Cağ kebabı, a w Manisie potrawy, wymagającej niemałego wysiłku i umiejętności od kucharza podczas jej przygotowania, zwanej Keşkek, przyrządzanej z mięsa i pszenicy. Oczywiście na deser baklava z Gaziantep i herbata lub kawa po turecku…
Rozmawiała: Ilona Adamska