Zostań członkiem

Otrzymuj najlepsze oferty i aktualizacje dotyczące Magazynu LBQ.

― Reklama ―

spot_img

Wojciech Jachyra: The LONDON Boys. Premiera wystawy

W sercu Londynu, na styku kultur i inspiracji, powstał wyjątkowy projekt fotograficzny dokumentujący męską modę w wielkomiejskim wydaniu. Wojciech Jachyra, uznany fotograf mody, zaprasza...
Strona głównaRozmaitościWyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni już dziś do pobrania i testowania

Wyjątkowy foodbook od Szymona Hołowni już dziś do pobrania i testowania

Już dziś, tj. 21.01.2025 r., o godz. 7.33, politycy i gwiazdy show biznesu pokażą od kuchni swoje największe sekrety – tym razem kulinarne. Wszystko za sprawą e-booka „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”, będącego zbiorem inspiracji kulinarnych z całego świata. Ich autorami są 33 osoby, które na prośbę Szymona Hołowni podzieliły się z Polkami i Polakami swoimi przepisami na ulubione dania. E-book będzie do pobrania ze strony zrzutka.pl/dobronatalerzu w cenie 25 zł. Cały dochód z akcji zasili konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

 

Ten projekt pokazuje, że – gdy idzie o dobro i zdrowie – możliwa jest jedność. Nic tak nie łączy jak rozmowy i spędzanie czasu przy wspólnym stole. Jak dodamy do tego smaki różnych krajów, regionów i tradycji, to może okazać się, że razem doświadczymy czegoś dobrego w różnych wymiarach: tym kulinarnym, i tym ludzkim, łączącym nas w walce o zdrowie dzieci. –  powiedział Szymon Hołownia, inicjator e-booka.

Nic tak nie łączy jak posiłek

Smaki ze świata, Europy, ale także Polski to coś, po co Polacy chętnie sięgają przeglądając półki w sklepach spożywczych. Wiele marketów organizuje tygodnie pod flagą danego kraju. Dzięki akcji Szymona Hołowni, każdy kto zakupi e-book nie tylko wesprze WOŚP, ale także będzie miał okazję wypróbować przepisy odzwierciedlające osobowość i pasje każdego z autorów tej kulinarnej publikacji.

Na stronach foodbooka znajdziemy m.in. absolutnie najlepszy sernik amaretto, którym podzielił się Greg Fergus, speaker Izby Gmin Kanady. Andreas Norlen, przewodniczący szwedzkiego Riksdagu i hodowca pomidorów, przysłał przepis na autorski sos pomidorowy. O tym, jak przyrządzić filet z kaczki opowiada Lauri Hussar, szef parlamentu Estonii. Roberta Metsola, przewodnicząca Parlamentu Europejskiego, podaje maltański przepis na królika. Danie z soczewicy proponuje Marketa Pekarowá Adamová, przewodnicząca Izby Poselskiej Czech.

Tradycyjne luksemburskie kniddelen serwuje Claude Wiseler, przewodniczący tamtejszej Izby Deputowanych. Jak przyrządzić prawdziwy ukraiński barszcz radzi Rusłan Stefanczuk, przewodniczący ukraińskiej Werhownej Rady. Daiga Mierina, szefowa parlamentu Łotwy podaje przepis na sałatkę z minogą, a na kaczkę z ryżem, chorizo (i porto)- Jose Pedro Aguiar Branco, przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii. Saulius Skvirnelis, nowy przewodniczący litewskiego Seimasu (i były premier) pokazuje , jak zrobić tradycyjny kugel.

W słusznej sprawie

Tegoroczny 33. finał WOŚP odbędzie się 26 stycznia w całej Polsce i poza jej granicami. Tym razem Orkiestra zagra na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej. I tak jak 33 lata gra orkiestra, tak 33 autorów z całego świata dzieli się w e-booku swoimi emocjami wyrażanymi w ukochanych daniach.

Sam foodbook spełnia rolę cegiełki i 100% z jego przychodów trafi na WOŚP. A jak wiemy, cegiełki można kupować bez końca (nie są limitowane). Cena: 25 zł (choć można oczywiście dać więcej).

E-book będzie nie tylko źródłem przepisów, ale także inspiracji do eksperymentowania w kuchni. Każde danie opatrzone będzie osobistym komentarzem od autora lub od Szymona Hołowni.

Damian Kolasa

***

Spis treści

  1. José Pedro Aguiar-Branco – przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii

Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką

  1. Bovska – wokalistka

Dynia à la Bovska

  1. Yaël Braun-Pivet – przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji

Lapin en gibelotte, czyli królik w potrawce

  1. Urszula Brzezińska-Hołownia – oficer Wojska Polskiego

Kurczak z brokułami

Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym

Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli

  1. Żaneta Cwalina-Śliwowska – posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

Szarlotka mojej mamy

  1. Annita Demetriou – przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej

Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur

  1. Greg Fergus – spiker Izby Gmin Kanady

Sernik Amaretto

  1. Jussi Halla-aho – Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii

Wędzona ryba z ryżem

  1. Krystyna Hołownia – inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni

Gęś z kapustą

Migdałowiec

  1. Lauri Hussar – Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii

Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów

  1. Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz

Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa

  1. Damian Kolasa – szef kuchni

Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady

Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem

  1. Władysław Kosiniak-Kamysz – wicepremier, Minister Obrony Narodowej

Śledź

Naleśniki po japońsku

  1. Michał Listkiewicz – sędzia piłkarski, były prezes PZPN

Pączki

  1. Roberta Metsola – przewodnicząca Parlamentu Europejskiego

Smażony królik

  1. Daiga Mierina – przewodnicząca Parlamentu Łotwy

Sałatka z minogów

  1. Andreas Norlén – Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji

Pieczony sos pomidorowy

  1. Markéta Pekarová Adamová – przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej

Soczewica nie tylko na Nowy Rok

  1. Marcin Prokop – dziennikarz, prezenter, producent

Crepes Suzette

  1. Monika Rosa – posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

Śląski żur

  1. Małgorzata Rozenek-Majdan – prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna

Domowy bulion warzywny

Wegetariańska zupa ogórkowa

  1. Michał Rusinek – tłumacz i pisarz, literaturoznawca

Tarator, czyli bułgarski chłodnik

  1. Saulius Skvernelis – Przewodniczący Seimasu Litwy

Kugel, czyli babka ziemniaczana

  1. Elisa Spiropali – przewodnicząca Parlamentu Albanii

Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego

  1. Przemek Staroń – nauczyciel i wykładowca, autor książek

Bułka Wszystkiego Pełna według Marty Staroń

Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej

  1. Rusłan Stefanczuk – przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy

Barszcz

  1. Maciej Stuhr – aktor, reżyser

Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii

  1. Borys Szyc – aktor, restaurator

Zrazy wołowe

  1. Ewa Szymanowska – posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

Risotto z pieczarkami

  1. Grażyna Torbicka – dziennikarka

Penne rigate z cukinią alla Panarea

  1. Claude Wiseler – przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga

Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie

  1. Agnieszka Woźniak-Starak – dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna

Puszyste racuchy z jabłkami

  1. Szymon Hołownia – marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej

Jajecznica z pomidorami