Bagietkę o rekordowej długości 122,4 metra przygotowano i zaprezentowano na wystawie EXPO w Mediolanie. Wypiek trafi do Światowej Księgi Rekordów Guinessa.
Bagietkę upieczono w niedzielę 18 października. Nad jej prawidłowym sporządzeniem trudziło się prawie 30 włoskich i francuskich piekarzy, którzy przygotowali ciasto na podstawie oryginalnej francuskiej receptury. Następnie przez 6 godzin wypiekali je w specjalnym piecu.
Jak poinformował w komunikacie prasowym Sebastian Tołwiński z Ferrero Polska Commercial, gotowy wypiek został posmarowany kremem orzechowym „Nutella”, pokrojony na 2400 porcji i zjedzony przez gości odwiedzających EXPO 2015.

Zanim jednak bagietka została zbiorowo skonsumowana, jury Guinness World Records dokonało jej szczegółowej weryfikacji – dzięki czemu ten wyjątkowy okaz trafi do Światowej Księgi Rekordów Guinessa.

Poprzedni bagietkowy rekord długości wynosił 111 m i należał do wietnamskiej sieci supermarketów Big C Supercenter.
(gm)